NOORDERLICHT Usecase 2: Thuisbatterij in combinatie met eigen zon opwek.

28 december 2021

Een belangrijke uitdaging in de energietransitie is de duurzame opwek nuttig te gebruiken. Met usecase 2 optimaliseren we de inzet van de thuisbatterij op de eigen opwek van zonnepanelen. We minimaliseren de terug levering.

We maken een inschatting van de verwachte terug levering op basis van de voortschrijdende gemeten terug levering irt de verwachte zon intensiteit. Hier hebben we een zelf lerend algoritme voor ontwikkeld.

De verwachte terug levering matchen we met het verwachte verbruik van de komende dag. Hierin bepalen we wat de beste inzet is van de thuisbatterij om de zelf opgewekte zonne-energie maximaal zelf te gebruiken ipv terug te leveren aan het net.

Vervolgens optimaliseren we het etmaalplan met de uurprijzen. Zo is het bijvoorbeeld ongewenst om het overschot aan opgewekte energie terug te leveren als prijzen negatief of erg laag zijn. Als de eigen opwek niet voldoende is voor het eigengebruik dan laden we de thuisbatterij bij op het goedkoopste moment.

We zien nu dat de aansturing tijdens de 'zomertijd' primair optimaliseert op eigen opwek en in de 'wintertjid' op de uurprijzen. Door dit te doen rendeert de thuisbatterij het hele jaar door en is de investering sneller terugverdiend.

Ook deze unieke NOORDERLICHT oplossing werkt nu volledig automatisch en stabiel. Zie ook onze NOORDERLICHT LinkedIn pagina.