Een vast energiecontract of een variabel uurprijs contract?

11 januari 2022

Voor veel consumenten is een uurprijs contract voor energie een relatief onbekend begrip. De meeste mensen hebben nog een vast contract voor een bepaalde periode (meestal 1 of 3 jaar). Gedurende die periode spreekt de consument met een energieleverancier een vaste prijs voor de levering van stroom en/of gas af. De energiemaatschappij heeft de verplichting om energie te leveren tegen de afgesproken prijs. De energieleverancier zal in sommige gevallen zelf produceren, maar vooral inkopen op de verschillende energie markten. Een van de markten is de day-ahead markt. Hierin komen vraag en aanbod samen en komt door marktwerking een prijs tot stand voor elk uur van het volgende etmaal.

Een uurpijs contract gaat uit van de prijzen zoals die tot stand komen op de day-ahead markt. Deze worden 1 op 1 doorgerekend aan de klant van een uurprijs contract. De energieleverancier loopt hier geen risico en doet hier doorgaans geen of een beperkte vaste opslag op dit tarief. Er is ook geen sprake van een voorschot bedrag en niet van een jaar eindafrekening. Het feitelijk verbruik wordt afgerekend over de periode. Dit tarief is doorgaans lager dan een vast tarief, vergelijk het met variabele en vaste hypotheekrente. Er zit wel een erg sterk seizoen patroon in.

Een voorbeeld. De volgende prijsvergelijking is het kale leveringstarief, dit zonder energiebelasting, ODE en BTW. We kijken bij NOORDERLICHT onder meer naar de gemiddelde dagprijs van energie op de day-ahead markt ten opzichte van vaste tarieven:

· In december was de gemiddelde dagprijs 0,23€/kWh. Bij een nieuw vast contract moest er snel 0,45€/kWh afgerekend worden. Dit scheelt dus bijna 50%.

· In Mei 2021 waren de energieprijzen meer hoe we het gewend waren, met een gemiddeld dagtarief van 0,056€/kWh tegen een gemiddeld vast tarief van 0,085€/kWh, even goed nog 30% voordeliger.

Met de NOORDERLICHT oplossing kom je zelfs onder het gemiddelde dagtarief door verschuiving van de afname momenten door stroom te benutten op goedkope uren en in te zetten op dure uren.

NOORDERLICHT optimaliseert volledig automatisch op de uurprijzen. Zie ook onze NOORDERLICHT LinkedIn pagina.