De thuisbatterij met zonnepanelen de perfecte basis voor duurzaam energiegebruik.

18 januari 2022

Zoals eerder beschreven is NOORDERLICHT nu al in staat om een positieve besparing te realiseren met een thuisbatterij. In combinatie met zonnepanelen wordt de business case nog veel interessanter, omdat we niet alleen gebruik kunnen maken van de verschillen in uurtarieven in een etmaal, maar de zelf opgewekte zonne-energie ook maximaal duurzaam kunnen inzetten voor eigen gebruik.

In de maanden met weinig zon wordt de batterij benut om slim te sturen op tarief. De beschikbare opslagcapaciteit wordt geladen op de uren met lage tarieven en de opgeslagen stroom wordt gebruikt op de uren met hoge tarieven. In de maanden met veel zon wordt de batterij zoveel mogelijk gebruikt om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan en zelf te gebruiken. Door verschuiving van het gebruiksmoment wordt een kostenvoordeel gerealiseerd, de opgewekte stroom wordt opgeslagen in de middag en ingezet in de avonduren als de uurtarieven hoog zijn. Daarnaast is er een belastingvoordeel van ongeveer €0,08/kWh (in 2021 nog € 0,15/kWh) over de stroom die je opwekt en zelf gebruikt ten opzichte van de situatie zonder pv/thuisbatterij. Over het gebruik van zelf opgewekte stroom betaal je geen belasting. Na afschaf saldering komt hier nog een belastingvoordeel bovenop over de overtollige stroom die je teruglevert.

Op basis van de stroomtarieven over 2021 is de business case thuisbatterij met zonnepanelen over het gehele jaar positief. Door slim te sturen op kostenverschillen in het winter seizoen en maximaal gebruik te maken van zelf opgewekte zonne-energie kon er in 2021 al een positieve besparing worden gerealiseerd bij een gemiddelde day-delta van 0,065/kWh. De gemiddelde day-delta van de 3 goedkoopste uren en 8 duurste uren van het etmaal over heel 2021 was € 0,071/kWh. In het vierde kwartaal was dit zelfs € 0,143/kWh!

De businesscase thuisbatterij met zonnepanelen was in 2021 levensvatbaar. Versneld afbouwen van de salderingsregeling en subsidie op thuisbatterijen zijn noodzakelijke vervolgstappen om de terugverdientijd voor een breed publiek interessant en aantrekkelijk te maken .

NOORDERLICHT is klaar voor een duurzame toekomst! Zie ook onze NOORDERLICHT LinkedIn pagina.