NOORDERLICHT usecase 4: hybride warmtepomp voor ruimteverwarming.

20 januari 2022

Na alle initiatieven die we de afgelopen jaren met warmtepompen hebben gedaan kan de NOORDERLICHT besturing van de hybride warmtepomp niet ontbreken.

De hybride warmtepomp is een flinke verbruiker van stroom. Per jaar 1.500 - 3.000+ kWh afhankelijk van de ruimte warmtebehoefte. Er staat ook een flinke besparing op gas tegen over. Grofweg 70% van de gasrekening is voor de ruimteverwarming. Bij een hybride opstelling kan de gasketel helpen bij de erg koude dagen (bv bij -7 graden en kouder). In dit voorbeeld zal 60% van gasverbruik opgevangen worden door de hybride warmtepomp.

Bij een nieuw energiecontract met vast tarief kost gas nu +/- 1,94 €/m3 en stroom 0,42 €/kWh. Als we dit omrekenen naar de warmte inhoud per euro dan zien we dat een gasketel nu +/- 4,5 kWh/€ levert en een warmtepomp +/- 11,9 kWh/€. Een warmtepomp levert op dit moment dus al 2,5 keer zoveel warmte voor een euro.

Ook hier is weer veel te winnen met gerichte optimalisatie op uurprijs. Met de NOORDERLICHT besturing vermijden we stroom gebruik door de warmtepomp op de 8 dure uren van een etmaal en gebruiken we de goedkope uren om wat extra energie op te slaan als warmte in de ruimte. Dit alles binnen de comfort grenzen van de gebruiker. De gemiddelde dag prijs van stroom over de afgelopen periode in een uurpijs contract ligt op €0,28/kWh. Met de NOORDERLICHT besturing komen we onder het daggemiddelde. Een warmtepomp met NOORDERLICHT besturing levert 4 maal zoveel warmte voor een euro!

De komende weken gaan we het algoritme verder optimaliseren. Een warmtepomp heeft een hele andere en complexere dynamiek in vergelijking met een thuisbatterij. In een volgende post gaan we daar dieper op in.

NOORDERLICHT de duurzame energie regisseur. Zie ook onze NOORDERLICHT LinkedIn pagina.